Pinot Grigio wijnen uit Italië
In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt deze wijn oorspronkelijk niet uit Italië maar uit de Franse Elzas. De wijn kwam al snel in Noord-Italië terecht waar de legendarische Pinot Grigio geboren werd. Eigenlijk heeft Italië deze wijn echt op de kaart gezet. Onze dank is groot!
Een opvallend gekleurde schil
De Pinot Grigio is een van de bekendste druivensoorten in Italië. Sinds de negentiende eeuw is de druif aanwezig in Noord-Italië, met name in Trentino. De druif komt hier en daar ook voor in de warmere Italiaanse regio’s.
Het is oorspronkelijk een Franse druif (uit de Elzas), waar hij Pinot Gris wordt genoemd. De druif is een mutatie van de blauwe pinot noir. Een bijzonder kenmerk van Pinot Grigio is dat het een behoorlijk gekleurde schil heeft voor een witte druif. De kleur van de schil is roze-blauw of brons-koperkleurig met een laagje grijs. Vandaar de naam pinot grigio. De druif geeft meestal witte wijnen met relatief milde zuren, en wat meer body en alcohol.
Smaak
De hoogte van de aanplant is belangrijk omdat de druif voldoende ventilatie, wind en zon nodig heeft. De Italiaanse Pinot Grigio is soms iets zoet, maar meestal licht, droog, fris en fruitig. Geschikt om snel op te drinken :). Typische geuren en smaken zijn citrus, perzik, meloen en amandel.
Pinot Grigio uit koelere gebieden smaakt frisser, uit warmere streken rijper. De betere voorbeelden kunnen mineralig zijn. Verder is de manier waarop de wijn gemaakt is van invloed op de smaak. De meeste Pinot Grigio-wijnen worden vergist in tanks en smaken dus vooral sappig en fruitig. Als de wijnmaker de gisten doorroert na de fermentatie, wordt de smaak rijker en iets getoast. Soms rijpt de wijn in houten vaten, hetgeen leidt tot meer body en tonen van eiken.
PS: de Franse Pinot Gris is iets geler van kleur en smaakt meer vol, rijk, (rokerig) en soms zoet. Het is een meer complexe wijn ten opzichte van de Pinot Grigio uit Italië.
Wijn & Spijs
Een Italiaanse Pinot Grigio wijn gaat heerlijk samen met lichte hapjes en voorgerechten, zoals een bruschetta, gedroogde ham of stukjes Parmezaanse kaas. Ook vis en salades gaan goed samen met de Pinot Grigio.