Stoofvlees
Wereldrecepten

Stoofvlees met Trappistenbier

Je kunt stoofvlees op veel verschillende manieren maken. Wij gebruikten deze keer trappistenbier (een ‘tripel’). Het vlees moet uren stoven waardoor de alcohol verdampt en er een heerlijke smaak overblijft. Als bijgerecht kozen wij voor spruitjes met aardappelgratin.

Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen voordat je begint. Zet ook alvast een grote braadpan (met deksel) op laag ‘vuur’ zodat de bodem van de pan warm wordt.

Snijd het vlees in stukjes en doe het in een kom. Voeg flink wat peper en zout toe en ook wat bloem (niet te veel). Meng het geheel goed. 

Pel de twee uien en snijd ze in stukjes. Snijd ook de knoflook in kleine stukjes. Smelt daarna de roomboter in de braadpan en bak daarna het vlees samen met de ui en knoflook dicht. Voeg daarna de tomatenpuree toe en roer alles goed door. 

Giet de helft van de bouillon in de pan en doe ook de basterdsuiker erbij. Daarna weer goed roeren. Bind de rozemarijn en tijm samen met garen en doe het samen met het kaneelstokje en de laurierbladen in de pan. Giet nu ook het flesje bier erbij en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het fornuis op de laagste stand. Verkruimel een plak ontbijtkoek boven de pan en doe het deksel er daarna op.

Laat het geheel drie uur op laag ‘vuur’ staan. Check tussentijds of er genoeg vocht in de pan zit. Indien niet, dan voeg je nog wat bouillon toe. Er moet altijd een laagje vocht op de bodem blijven.

Ingrediënten (4 personen):

  • 600 gram sucadelappen
  • 1 flesje trappistenbier (tripel)
  • 1 liter runderbouillon
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 5 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierbladen
  • 1 kaneelstokje
  • 3 theelepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 50 gram roomboter
  • bloem
  • peper en zout