Wereldse wijnen

Spaanse Rueda wijnen

Geografie & Geologie

Rueda ligt circa 165 km ten noordwesten van Madrid en is het belangrijkste gebied in Spanje voor witte wijnen. De wijngaarden liggen op grote hoogte en je vindt er zelfs wijngaarden die meer dan honderd jaar oud zijn. Wij Nederlanders zijn een hele grote klant van de wijnboeren in Rueda. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de goede prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen (tussen de 5 en 7 euro heb je namelijk al een leuke Rueda!). Echter, we doen de wijnmakers absoluut tekort als we stellen dat het enkel goede wijn is voor een leuke prijs. Sinds jaren worden er in Rueda ook complexere wijnen geproduceerd in een andere prijs- en kwaliteitscategorie. Denk bijvoorbeeld aan vergisting en rijping op nieuwe houten vaten van Frans eiken. Maakt dit jou ook zo nieuwsgierig?

De druiven in D.O. Rueda

De belangrijkste druif uit Rueda is de Verdejo. Je herkent de Verdejo aan de mooie zuurgraad en aroma’s van citrus, appel, peer (bloemen en kruiden). En natuurlijk het bittertje in de afdronk! In de jaren zeventig werd de Sauvignon Blanc geintroduceerd in Rueda. Verder zijn ook de Palomino Fino en Viura vertegenwoordigd in het gebied. De Viura kennen we ook wel van Cava. Sinds 2019 vallen ook Viognier en Chardonnay onder Rueda. De productie van rode wijnen is er zeer gering.

De meeste Rueda’s hebben een groen label, maar er zijn ook Rueda’s met een label in een andere kleur. Het zilveren label hoort bij de Rueda Espumoso, een bubbel met tenminste 75% Verdejo of Sauvignon Blanc, en het zwarte label hoort bij de Gran Vino de Ruedo. Dit zijn wijnen uit wijngaarden die meer dan dertig jaar oud zijn (luxer segment). Tenslotte hebben we de Rueda Dorado met het gouden label. Dit is versterkte wijn, gemaakt van Palomino Fino en/of Verdejo en deze wijn heeft tenminste twee jaar op hout gerijpt alvorens die is gebotteld. Klinkt allemaal erg fijn vind je ook niet?

Het klimaat & de oogst van de druiven

Rueda heeft een landklimaat. Neerslag is dus de bepalende factor voor de kwaliteit van de wijnen. Meestal regent het in de lente en herfst in Rueda, met soms een jaar waarin er slechts sporadisch regen valt. De hoogte van het gebied brengt vorst en mist met zich mee en lage wintertemperaturen. In de zomer kan het kwik juist flink stijgen in Rueda. Ook de temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen erg groot zijn.

De druiven worden zo rond september ’s nachts (als ze liggen te bibberen van de kou) geoogst. Ze noemen dit ook wel ‘vendimia nocturna’. Door ’s nachts te oogsten blijft de knapperige frisheid van de druiven behouden. En oh ja, veelal wordt de Sauvignon Blanc iets eerder geoogst dan de andere druiven omdat die nu eenmaal sneller rijpt.

Het plukken van de druiven gebeurt voor 95% machinaal. Voordeel hiervan is een lage kostprijs. Inweking van de druiven gebeurt gedurende een tot drie maanden met name in RVS tanks (temperatuurgecontroleerd). Hier ontstaat het bittertje dat je in de Rueda’s proeft!

Stel je eens voor: 124.534.401 kilo druiven. Dat was de totale opbrengst van de oogst van Rueda in 2021. Hiervan was maar liefst 87% Verdejo. De druiven waren in perfecte gezondheid en dat proeven we nu terug in de wijnen die ervan gemaakt zijn. Ik ben zo benieuwd naar de oogst van 2022 en de wijnen die daaruit voortkomen! En…ook al kun je de Rueda wijnen (ongeopend) langer bewaren dan een gemiddelde witte wijn: de Rueda is een wijn om zo jong mogelijk te drinken. Trek die flessen dus maar open!

Verkooppunten & wijn proeven

Rueda wijnen zijn helemaal hip and happening. Niet voor niets zijn ze breed verkrijgbaar in Nederland. Van groothandels als Makro tot supermarkten als Lidl, Jumbo en AH. Natuurlijk biedt de gespecialiseerde wijnwinkel ze ook aan.

Je kunt een wijn lekker of niet lekker vinden, maar echt objectief is dat niet. Want wat ik lekker vind, vind jij misschien niet te pruimen. Tijdens de Basis Wijncursus leerden we systematisch proeven. Daarmee kun je een wijn als het ware in een hokje plaatsen en objectief beoordelen op kwaliteit. Van alleen maar lekker wijn drinken, naar serieus proeven dus!

De smaak van de Verdejo laat zich kenmerken door de frisheid van citrus en appel en de ronde smaak van rijpe perzik, peer en meloen. Sommige Verdejo’s  krijgen houtlagering hetgeen de smaak veel voller maakt. De Rueda Sauvignon Blanc is wat strakker en heeft meer uitgesproken knisperende citruszuren. Oftewel, deze is tintelfris!

Wijn & Spijs

By far onze favoriete bezigheid: het combineren van wijn met de allerlekkerste gerechten. Er zijn veel technische feiten waarop bepaalde combinaties van wijn en spijs aantoonbaar werken (of juist niet), maar wijn en spijs is geen exacte wetenschap. Persoonlijke smaak en het moment spelen ook absoluut een rol!

Proeven doen we grotendeels met onze tong. Die bestaat uit smaakpapillen en die nemen primaire smaken waar. Daarnaast spelen ook het mondgevoel en geur een rol bij de smaakperceptie. Geur zorgt voor secundaire smaken. Als je verkouden bent, neem je bijvoorbeeld minder smaak waar. Je proeft wel of iets zoet of zuur is, maar mist de aroma’s van kruiden of fruit waardoor de smaak veel vlakker is.

De primaire smaken zijn in veel gevallen meetbaar en op meetbare smaken zijn een aantal klassieke combinaties van wijn en spijs gebaseerd. Het belangrijkste in een combinatie is dat de wijn en het gerecht elkaar versterken of aanvullen. Zuren in een gerecht gaan meestal goed samen met een wat frisse wijn die ook frisse zuren bevat (Verdejo!). Een ding staat in ieder geval ook vast: Rueda’s doen het uitstekend bij visgerechten. De wijnen hebben een mooie zuurgraad en een uitgesproken aroma. Ze zijn vol van smaak, maar niet te overheersend. Daardoor walsen ze niet over de vis heen maar versterken de smaken elkaar.

Voor iedere vissoort is er een passende Rueda. Een goede combinatie met de Verdejo is eten met een zuurtje. Pas op met pittig eten want daarbij valt de Verdejo in het niet. Houd je niet van vis? Ga dan voor een vegetarische salade of bijvoorbeeld een kipgericht met sinaasappel.

Experimenteer en sta open voor nieuwe smaken. Eten doet veel met de smaak van wijn. Houd je niet van frisse wijnen zoals de Verdejo? Probeer het dan toch eens in combinatie met een zuurtje. Het zal je aangenaam verrassen!